Column – Vroeger

Posted on

Vroeger was alles beter. Vorige week bijvoorbeeld, zat ik op dit uur met een glas witte wijn naar een ondergaande zon te kijken. In een Zeeuws landschap. Inmiddels kijk ik al een dag of drie naar een grauwe, natte wereld buiten. Ik wilde herfstig typen, maar dat zou een belediging zijn voor de herfst. Want bij herfst stel ik mij kleurige en geurige bossen voor. Dit is enkel grauwe ellende. Ik wil al dagen de bloeiende heide gaan vastleggen bij het avondrood of de ochtendstond. Maar een piepklein zonnetje is dan wel het minste vereiste naar mijn smaak. We blijven echter hoop houden.

Het was de week waarin heel Harderwijk in rep en roer was over het Vissersbruggetje bij de oude haven. Praktisch uit het niks kwam er naar voren dat de vissershaven opgeknapt zou gaan worden en het markantje bruggetje hierbij zou gaan verdwijnen. Niemand scheen er iets van te weten of men deed in elk geval alsof. In no-time werd er een handtekeningenactie opgetuigd en meer dan duizend krabbels overtuigden B&W ervan dat de brug niet mocht verdwijnen. Ik heb inmiddels begrepen dat er een bruggetje terugkomt en dat het college mag kiezen uit drie opties. Vooropgesteld, de brug hoort een beetje bij Harderwijk inmiddels. Grappig detail is echter dat er veel gesproken wordt over een “historische brug”, waar de brug in feite nog jonger is dan ondergetekende: nog geen veertig lentes dus. En om mijzelf nou historisch te noemen…  

In het kader “vroeger” was alles beter kwam er afgelopen week ook ergens een foto voorbij van 3 vrouwen, in Kabul. De foto dateerde uit de jaren ’70. Althans, dat beweerde het onderschrift. De dames waren westers gekleed, zonder hoofddoek of burka. Ik heb getracht de foto te traceren en te verifiëren wat niet helemaal lukte helaas. Dat mag aan het achterliggende verhaal echter geen afbreuk doen: vroeger was echt alles beter daar. Hoe bestaat het toch dat een groep extremisten in naam van een religie een heel land, met name vrouwen, kunnen onderdrukken met geweld en de wereld machteloos toekijkt? En dat diezelfde groep extremisten een heel land honderden jaren terug in de tijd gooit?

Mocht u overigens verdere belangstelling hebben voor het “echte” historische Harderwijk èn ook zo ouderwets zijn dat u nog van facebook gebruik maakt, dan heb ik nog een webtipje van de week: de facebook groep “Herinner je Harderwijk en Hierden”. Dagelijks komen hier foto’s van Harderwijk en omgeving voorbij, soms van verbluffende kwaliteit. Niet zelden komt er zelfs iets voorbij van de jaren ’20 en ’30. De verwoestende vernieuwingsdrang na de tweede wereldoorlog, waarbij diverse kenmerkende gebouwen zoals het militair hospitaal geslachtofferd werden, maakt op sommige foto’s treffend duidelijk dat er vroeger ook in Harderwijk een hoop dingen beter waren… Of het bruggetje ook in deze categorie valt waag ik te betwijfelen maar we waren hem wel gaan missen, zoveel is zeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *