Column – Keuzes

Posted on

Als je wilt schrijven over de actualiteiten van deze week, dan heb je als columnist eigenlijk maar weinig keus. Of juist te veel. Ik kan Ali B. en Marco B. (geen familie, geloof ik) gaan afbranden, of Jeroen R. de grond in trappen. Maar eerlijk, die smeerpijpen zijn het simpelweg niet waard. Of ik ze al veroordeeld heb? Neen, maar wel beoordeeld. Onderzoek instellen, het rechtssysteem zijn werk laten doen en vooral gaan praten over hoe deze praktijken verbannen kunnen worden uit de maatschappij. Want het gaat dan weliswaar allemaal over ‘The Voice’, maar dat is natuurlijk slechts het topje van de ijsberg. Dit gebeurt elke dag, overal, bij heel veel vrouwen (en mannen). In alle uithoeken van de maatschappij. Macht, geld en testosteron doet iets heel raars met sommige mannen. Iets heel, heel verwerpelijks.

Vanzelfsprekend zou ik het, voor de verandering, ook eens over corona kunnen hebben. Het is fascinerend om te zien hoe het sentiment jegens corona in alle lagen van de maatschappij lijkt te veranderen. Er is steeds minder draagvlak voor de maatregelen, zelfs vanuit de zorg zelf en naar ik begrijp ook binnen het OMT. In het buitenland gooien steeds meer landen de maatregelen compleet overboord. Niks geen coronapas meer in Engeland, niks geen waanzin als 2G. Verstandig? Weet ik niet. Ik ben geen viroloog. De meesten van u ook niet. Is het te vroeg om corona als griepje te gaan zien? Allicht. Maar we moeten door. De nevenschade is anders niet meer te overzien straks.

Waar we natuurlijk ook aandacht aan zouden kunnen schenken zijn de gemeenteraadsverkiezingen die er aan komen in maart. Ook in Harderwijk duiken de partijen de loopgraven in en het is misschien interessant om te zien hoe landelijke politieke trends ook lokaal gaan doorspelen. Krijgt populisme hier een stem? Wat doen de partijen met de woningcrisis? Stopt er hier straks eindelijk een intercity? Krijgen we een hbo-onderwijsinstelling? Komen er plannen voor het onderhouden van bestaande buurten en infrastructuur of blijven we alles in uitbreiding pompen? En, het heetste hangijzer van dit moment: wat doen we met het afvalbeleid?

Het is dus moeilijk keuzes maken. Ik ga onrustig afwachten wat er besloten gaat worden ten aanzien van horeca en cultuur deze week en ga nadenken hoe ik mijn dochters kan beschermen als ze straks groter zijn. Eigenlijk zou dat niet hoeven, maar voorlopig zal ik wel moeten vrees ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *