Column – Energieloos

Posted on

Als ik ’s ochtends naar mijn werk rijd heb ik de laatste tijd steeds vaker Radio 1 aan staan en steeds minder vaak de popzenders. Het zal een leeftijdsdingetje zijn vermoed ik. Astrid Kersseboom is in de ochtend in de ether en zij heeft een vrolijke doch strenge manier van presenteren en interviewen; aangenaam om naar te luisteren. Vanochtend hoorde ik haar in gesprek met een dame Essent, één van ’s lands energiereuzen. De dame in kwestie legde uit hoe 2,5 miljoen huishoudens komende maanden in financieel zwaar weer zullen gaan komen door de aanhoudend hoge energieprijzen en hield een betoog waarin zij namens Essent de regering oproept hier iets aan te doen.

Wat ik dan wel weer grappig vond was toen Astrid haar vroeg of zij, Essent, klanten met betalingsproblemen dan ook boetes opleggen. Astrid herhaalde de vraag maar liefst driemaal maar de dame van Essent bleef er stoïcijns omheen praten. Bij het derde ontwijkende antwoord schoot Astrid in de lach en daarom houd ik zo van haar. Het was duidelijk wat Essent dus doet met klanten in financiële nood: de nood nog hoger maken. En vervolgens de regering zeggen dat ze iets moeten doen. Begint een beter milieu niet bij uzelf, mevrouw van Essent? Astrid wist dat en had haar heerlijk in de hoek gepraat. Overigens is Essent daar geen uitzondering, dat doet elk groot bedrijf. Maar dat terzijde.

Eenmaal thuis ben ik toch eens gaan klikken op zo’n vergelijkings-website en moest subiet aan de beademing. Wij wonen in een jaren ’60 huisje en zijn groot afnemer van gas, en velen met ons. En dan ben je, op zijn Frans gezegd, Le Jacques. Vrij vertaald: de Sjaak. Het bokje en de pineut dus. Want wil je nu van het gas af met een warmtepomp, zonnepanelen, een boiler of verzin het maar: dan ben je eind 2023 een keer aan de beurt. Dus voor komende winter hebben we een redelijke uitdaging voor de boeg. 

Ik denk dat er voor veel mensen gewoon geen haalbare opties zijn als er niet rap iets gaat gebeuren. Zelfs al zou een warmtepomp leverbaar zijn dan zijn die prijzig, hetzelfde geldt voor zonnepanelen. Niet iedereen kan dat ineens ophoesten. Van het gas af: prima. Moet er wel iets betaalbaars of beschikbaars voor in de plaats zijn en dat is er gewoon niet. Ik heb er slecht van geslapen maar uiteindelijk toch maar een kuubje of wat hout besteld. Een middagje sjouwen is nog gezond ook en als je goed stookt in een goede kachel met goed hout valt de vervuiling relatief enorm mee, heb ik me laten vertellen. En het is nog gezellig ook in huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *