Column – Adieu

Posted on

Als de burgemeester aankondigt te vertrekken en de grootste vraag die opdoemt is: “afwachten wat we ervoor terugkrijgen”, dan mag de vertrekkende burgemeester dat allicht als een compliment opvatten. Niemand is perfect en als burgemeester was Harm-Jan van Schaik dat ook niet, maar dat hoeft ook helemaal niet. Naar mijn ervaring was hij een sociaal bewogen burgemeester, maatschappelijk betrokken en wat ik bewonderenswaardig vind is zijn talent om mensen te onthouden en te herkennen. Dan ben je een echte burgervader. Zorgen maken om zijn opvolging hoeven we volgens mij niet, Harderwijk heeft in de recente decennia laten zien bekwaam te zijn in het binnenhalen van een geschikte kandidaat. Wat dat betreft mogen we in vertrouwen afwachten wat we ervoor terugkrijgen. Burgemeester, meneer van Schaik, Harm-Jan: bedankt en het ga je goed in je verdere carrière.

Ondertussen lees ik dat het grondwaterpeil voor het eerst in jaren weer op peil is, voor de tijd van het jaar. Het was immers een kletsnat voorjaar en zoveel vocht hebben we sinds 2006 niet meer gezien. Maar, zo besluit het artikel, halverwege mei sloeg de droogte weer toe en we weten nog niet hoe het er in de zomer uit gaat zien: vooral rekening houden met dezelfde problemen als vorig jaar. Zucht. Stel je toch eens voor dat je gewoon nieuws brengt, de feiten vertelt en geen voorbehoud aan je eigen berichtgeving stelt. Hoe lekker zou dat zijn, gewoon het nieuws en enkel het nieuws kunnen krijgen. Overigens sproei ik er daarom nu maar wel lekker op los, want er is schijnbaar water zat en de moestuin is amper bij te houden. Volgende week de eerst rode bessen en aardbeien in de yoghurt!

Inmiddels is het alweer juni en breekt de zomer aan. Alhoewel nog weinig van te merken door al die regen lonkt de vakantie, die ons naar Frankrijk zal brengen dit jaar. Normandië om precies te zijn. Het is nog redelijk ver weg, maar voor Maud hangt de aftelkalender al klaar. In haar enthousiasme staan zelfs haar knuffels al opgesteld om op reis te gaan. Van de foto’s en filmpjes weet ze dat het er lekker weer is, een enorm groot zwembad en een nog groter strand. Alle reden voor optimisme dus. Ons ouderlijk DNA vertelt ons dat we haar enthousiasme misschien moeten temperen: het kan er immers best slecht weer zijn, daar aan Het Kanaal. Op dat moment denk ik aan het bericht over grondwaterpeil en slik mijn woorden in. Vakantie is een feestje, het wordt gewoon schitterend weer en ik laat Maud lekker in haar overenthousiaste waan van een zonnige zomervakantie. Ik heb immers ook echt geen enkele reden om die pret te bederven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *