Column – Zonnesteek

Posted on

Sommige dingen begrijp ik gewoon niet zo goed. Dat zijn hele uiteenlopende dingen. Zoals waarom mijn oudste dochter altijd haar mouwen op moet stropen, zelfs als ze een regenjas aan heeft. Of waarom mijn jongste dochter graag op slippers kauwt. Ook heb ik moeite met het feit dat er nog steeds een neerslagtekort is in Nederland ondanks het feit dat er voor mijn gevoel al weken aaneengesloten pijpenstelen uit de hemel neerdalen. Daarover gesproken: het is natuurlijk wel de bedoeling dat het over een week of twee gewoon weer zomer is met een strak zonnetje, 28 graden en een lekker bescheiden klapje onweer in de nachten. Hier, thuis in Harderwijk maar ook in Normandië graag. Geen ijsballen op m’n auto, geen vijftig graden en al helemaal geen overstromingen of bosbranden. Gewoon, lekker Hollands en Frans zomerweer.

Wat ik daaraan dan weer niet begrijp ik dat je voor Hollands en Frans zomerweer tegenwoordig niet meer in Holland of Frankrijk zijn. En wil je Italiaans zomerweer, of Spaans desnoods: ook daarvoor moet je niet meer aan de Middellandse zee zijn. Waar kan ik dan gewoon normaal zomerweer vinden? In Zweden, of in Noorwegen? Dat onze volgende vakantie daar heen gaat wordt steeds realistischer. Er is ook niet echt een gulden middenweg, want zoals al gezegd zitten we hier in de regen en trok ik vanochtend zelf weer een jas aan. Een jas aan? Ja, een jas trok ik aan. Brrr. De extremen worden groter en groter en het gebeurt vaker en vaker. Het valt gewoon niet te ontkennen.

Word ik een klimaatgekkie? Zeg nooit – nooit. Ik zie, ik hoor en ik vorm daar een idee en een mening over. En ik zie complete Griekse eilanden in de fik staan, ik zie temperaturen rond de vijftig graden in Zuid-Europa, in de V.S. en in China. Ik zie hagelstenen zo groot als golfballen in Italië maar niet zo lang geleden ook in Hattem, om de hoek. Ik ben geen klimaatgekkie, maar echt normaal kunnen we het ook niet noemen toch? Ik las dat in Japan de bevolking slinkt op een natuurlijke manier en de premier dat een ramp noemde. En ik snap dat niet. Volgens mij hebben ze juist het ei van Columbus gevonden.

Ik snap soms ook echt oprecht geen zak van andere mensen. Op Mallorca ging een (Nederlandse) mafkees poepen op het hoofd van een slapende toerist. Ziek in je bovenkamer ben je dan. Drank en drugs, mooi spul hè? Worden we zo gezellig van. De mensheid gaat op een dag aan zijn eigen domheid ten onder. Ons brein slinkt en we gaan gewoon weer terug naar waar vanaf stammen: de apen. Gooien naar elkaar met poep. Misschien is dat wel de enige manier om deze planeet nog te redden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *