Column – 16

Posted on

Heel eerlijk: ik begrijp je wel. Je zal toch een jaar of zestien zijn: de hormonen gieren door je lichaam en je wordt even ruim een jaar opgesloten op je slaapkamer. Je weekend bestaat enkel uit wat lafjes viben met je chaps, Fortnite, verveling tot je een ons weegt en vooral veel te veel ouders in je comfortzone. Een dikke fissa zit er al tijden niet meer in. Dus ja, als Mark en Hugo dan eindelijk roepen dat het weer kan, de zomertemperaturen de hormonen nog harder door je puberlijf heen jagen èn Els uit 4A net iets te lang naar je glimlachte tijdens de pauze: dan begrijp ik volle bak dat jij en al je maten een feestje bouwen op het strand of de Wijde Wellen. Gast, het is zomer en je bent jong. Je staat vol in het leven. Pakken die tijd!

De burgervader begreep je ook. Oom agent ook. De M.E. ook. Zijn allemaal mensen, allemaal jong geweest. Allemaal een pubertijd gehad en allemaal stapelverliefd geweest op Els uit 4A. Echt, iedereen begrijpt je. Dat het uit de klauwen liep ook. Ik moet er niet aan denken dat ik toen ik op jouw leeftijd een jaar opgesloten zou zijn geweest. Man, wat ik dan allemaal gemist had. Zoenen met Els uit 4A bijvoorbeeld. Bezopen thuiskomen na drie biertjes in de poolhal en een fles apfelkorn achter de kerk. Of als ik ietsje jonger was geweest, schuifelen op schooldisco’s. Niks man, jullie mochten helemaal niks afgelopen jaar. Dus ik begrijp je. Heel goed zelfs. Maar de burgervader, oom agent en de M.E.’er moeten ook hun werk doen. En dus moesten ze jou en je vrienden naar huis sturen. Want zo is het. Hoe droef dat ook is en hoe graag we dat allemaal, echt allemaal, ook anders zouden willen zien.

Maar! Wat ik niet begrijp is dat je een dag later terugkomt. Maar nu om te zieken. Om te rellen. Want dat was via Snapchat afgesproken toch? Jullie zouden de politie gaan treiteren. Die agent die jou wel wil begrijpen maar gewoon zijn werk doet misschien wel proberen een mep te verkopen. Het is allemaal zijn schuld tenslotte dat jij niet met 300 man mag feesten. Het is zijn schuld natuurlijk dat jij je teringzooi niet mag achterlaten op het strand. Laat oom agent lekker oprotten met zijn gezeik. Jij bepaalt zelf wel of jij je bende lekker laat slingeren. Kan jou het schelen dat een ander er last van heeft en dat iemand anders dat voor je op moet ruimen.

Kind, want dat ben je nog, we begrijpen je. Je hoeft ons nog niet te begrijpen, dat komt wel. Wat je wel moet doen is met Els uit 4A verliefd naar de zonsondergang kijken. Ergens op een strandje. Dan loopt oom agent langs en die denkt: was ik nog maar jong. Als je dan ook je zooi nog opruimt begrijpt iedereen je volledig. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *