Column – Troonrede

Posted on

Het blijft toch een beetje een kolderiek gebeuren hoor, die troonrede. Mark en consorten bepalen grotendeels de inhoud en die wordt vervolgens voorgedragen door onze Koning. En dan zijn ze in die inhoud kritisch op zichzelf. Waarmee men de schijn wil wekken dat de Koning kritisch is op zijn regering maar de kritiek komt van de regering zelf. ‘Wij van WC-eend…’ dus. Wat exact nog het fundament voor dit stukje theater is mag Joost weten, maar mijns inziens is het niet meer helemaal 2021. Ik zou zeggen: als we zoveel miljoenen in de Oranjetjes pompen mogen ze ook wel wat werken voor dat geld. Dus: laat Willem en Max zelf maar die troonrede schrijven. Ik ben enorm benieuwd wat er dan in komt te staan. Willem, als je meeleest, ik heb alvast een opzetje gemaakt!

“Stelletje prutsers. Stelletje ongelooflijke amateurs. Wat hebben jullie er dit jaar een ongekend zooitje van gemaakt. Allereerst de verkiezingen. Het getuigt toch van nog nooit eerder vertoonde arrogantie dat jullie zes maanden na dato nog steeds geen stap dichter bij een nieuwe regering zijn? Ik heb sterk de indruk dat jullie de boel moedwillig traineren om zelf nog zo lang mogelijk door te kunnen gaan met jullie ijdeltuiterij en wanbeleid. Als ik erachter kom dat dat zo is, ben je nog niet jarig Mark!”

“En mijn hemel Sigrid, wat was jij denkende dan? Alle alarmbellen waren al weken, zo niet maanden aan het rinkelen maar mevrouw had werkelijk niks in de gaten? Was je nog dronken van je overwinningsfeestje ofzo? Door jou toedoen kwam de noodzakelijke evacuatie veel te traag op gang en bleven honderden Nederlanders achter in Afghanistan. Gelukkig was je zelf nog wel zo pienter om de stekker er dan maar uit te trekken. Maar eigenlijk had je die conclusie al lang voor het Kamerdebat moeten trekken natuurlijk.”

“Wopke. Kerel. Echt joh? Een superdry t-shirt naar je werk? En jij wilt dit land gaan regeren? Zelfs ik kleed me beter als ik ga jagen met mijn vrinden op de Veluwe. Dat t-shirt kan echt niet vriend. Even nadenken de volgende keer.”

“Kom ik nog even bij jou, Hugo. Ongekroonde koning van de contradicties. Wij hebben veel gemeen hè? Goeie baard ook. Jij bent ook al zo’n enorme koning, net als ik. Alleen ben ik de koning van een land en jij de koning van het gedraai en jezelf tegenspreken. Trek eens één lijn man. En blijf daarbij. Sta voor jezelf. En stop met liegen.”

Het is maar een opzetje Willem. Je mag het zelf aanvullen natuurlijk en wellicht vergeet ik nog een hoop dingen die je nog kunt toevoegen. Toeslagenaffaire, rare notities over Pieter, een lekkende koeling vol Janssen vaccins… Afijn, je komt er zelf wel uit.

One Reply to “Column – Troonrede”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *