Column – Rook

Posted on

Met gezonde tegenzin stond ik daar gisterochtend. Ik wilde niet, maar het moest toch echt.  Met de dauwdruppels op mijn wimpers stond ik langs de Kolbaanweg machteloos toe te kijken hoe de pomp mijn banksaldo uitlachte en voor elke slok benzine grijnzend de pegels naar zich toe trok. Later, toen ik weer thuis was, draaide ik de thermostaat naar de 20 graden en vanuit de zolder klonk een smalende lach vanuit de cv-ketel. Ik dacht eerst dat de energieleverancier was, later bleek het gewoon de overheid te zijn die de eurootjes vrolijk uit mijn portemonnee aan het trekken was. Een groot deel van de prijs die ik betaal voor m’n stroom (en gas) gaat immers linea recta de staatskas in. Wat ze ermee doen? Ik hoopte op zijn minst het aantal IC-bedden Nederland op gemiddeld Europees niveau brengen. Helaas. Ik ben geen fan van Wybren van Haga, maar dat zijn motie met dit voorstel werd weggestemd valt toch bijna niet meer uit te leggen toch? En je leidt wel 5000 BOA’s op maar geen 5000 verpleegkundigen of artsen.

Afijn, het leven is dus duur zat. In dat kader belandde ik met mijn collega’s in een interessante discussie over wat duur is en waar je prioriteiten dan liggen. U moet weten: wij zijn een bont gezelschap. Variërend van 22 jaar en thuiswonend tot 48 jaar en getrouwd met 3 kinderen. Verschillende prioriteiten dus ook. Waar we het allemaal over eens waren is hoe je het godsnaam als snotneus voor elkaar krijgt om nog te roken tegenwoordig. Ik heb het even moet opzoeken, want zelf rook ik inmiddels al vier jaar niet meer, maar een pakje peuken kost acht euro twintig (!) vandaag de dag. Ik weet niet hoe dat voor u klinkt, maar voor mij klinkt dat als: Heel. Veel. Geld. Voor iets waar je ook nog eens hartstikke dood van gaat. 

Ja, ik was een verstokte roker. Net geen 20 jaar enthousiast sponsor van meneer Morris geweest. Maar met voortschrijdend inzicht losgekomen van de verslaving en daar ben ik dagelijks blij mee en trots op. Roken is simpelweg niet meer van deze tijd. Daarnaast: je neemt geen vaccin ‘omdat het slecht voor je zou zijn’ maar steekt vrolijk een peuk op die de kans dat je kanker krijgt met zekerheid enorm vergroot. En telt er geld voor neer ook. Hoe dan?

Ik zou het overigens niet eens meer kunnen betalen, dat roken. Ik zou het ook niet eens meer willen betalen. Ik zou vooral willen dat de eerste de beste zeurneus die klaagt dat het leven zo duur is en ondertussen vrolijk een peuk opsteekt, een cursusje helder nadenken krijgt. Grappig is wel dat van de hoeveelheid sigaretten die ik 4 jaar geleden nog oprookte, ik vandaag precies genoeg benzine kan tanken voor een maand. Komende week ga ik dus gewoon weer op de fiets. Eindelijk besparen plus beter voor het milieu èn voor mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *