Column – Sitteklaasj

Posted on

Een adventskalender, dat krijgt mijn dochter in haar schoen van Sinterklaas. Ik fronste mijn wenkbrauwen en mompelde voorzichtig iets over dat de Sint nooit reclame zou maken voor zijn grootste concurrent. Mijn vrouw keek mij streng aan en vroeg wat ik daar zei. “Niets liefje”, schutterde ik. Want, als je ergens geen discussie over moet voeren de laatste jaren is het wel over Sinterklaas en zijn Pieten. Ik kijk dus wel uit, maar denk er ondertussen het mijne van. En uiteindelijk moet ik ook gewoon m’n waffel houden want het draait gewoon om de pretoogjes van Maud. En die is compleet in de ban van Sitteklaasj en de Kesseman en dus is Nijntje inmiddels verdrongen van de youtube playlist.

Ik ben vrij streng-conservatief wat betreft de scheiding tussen beide kindervrienden. Zo komt er beslist geen kerstboom het huis in voor 6 december en wordt er netjes geoefend op het liedjes repertoire voor beide gelegenheden. Vorige week echter overtraden wij heel eventjes de regels door met Maud alvast een rondje Kerstmarkt te doen in Leusden. Nog even voor de lockdown inkopen doen, zullen we maar zeggen. Miljoenen lichtjes fonkelden in Maud’s ogen en ze kraaide de ene “Ooooh papa” na de andere “Kijk mama” van oprechte verwondering. De zingende ijsberen waren haar favoriet.

Wat Maud betreft is het dus gewoon één groot feest vanaf nu tot het eind van het jaar. Vanuit het oogpunt van een dreumes nog héél lang dus. En bovendien, het verschil snapt ze toch nog niet. Vermoedelijk ziet ze Kesseman gewoon als de dikke broer van Sitteklaasj. En groot gelijk heeft ze. Het zal ons het toch allemaal aan den derriere oxideren, als die kleine maar pret heeft. En dat heeft ze. Cadeautjes (ze is ook nog eens jarig op 5 december, hoe toevallig wil je het hebben?), gezelligheid, lichtjes, liedjes zingen (is ze dol op) en bovenal een hoop lekkers. Toeval wil dat we ook nog naar de tandarts moeten in december dus ook dat houden we mooi in de smiezen.

Een kinderfeest is een kinderfeest. Laten we dat dan ook zo houden. Sinterklaas en zijn gele, groene, paarse, zwarte of roetveeg Pieten. Die jaarlijkse, compleet oeverloze discussie zijn we allemaal zo spuugzat. Prima hoor, om zwarte Piet af te schaffen. Die discussie is wel gevoerd nu. Klaar ermee. Maar een kinderfeest dwarsbomen? Demonstreren op een kinderfeest? Rellen op een kinderfeest? Geweld op een kinderfeest? Echt joh? Die kinderen zijn wat dat betreft dus echt een heel stuk slimmer dan wij volwassen. Dus mensen, het is de mooiste tijd voor het jaar. Voor Maud en andere kinderen maar ook voor ons. Laten we dat alsjeblieft zo houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *