Column – Asociaal

Posted on

Dat de sociale media anno 2021 het afvoerputje van het internet zijn geworden, zal u niet echt meer verbazen. Mij in elk geval niet. Twitter doe ik al een poosje niet meer, Facebook probeer ik te beperken tot het delen van mijn column en wat vrienden en kennissen te volgen en Instagram gebruik ik dan wel weer wat intensiever om mijn fotowerk te delen en vrienden te volgen. Dat laatste medium heeft ook een wat lager FVD-gehalte dan de eerste twee natuurlijk, dat helpt wel mee. Ik laat de plannen van meneer Zuckerberg hier even buiten beschouwing, ik heb het in dit geval namelijk met name over de gebruikers.

Vroeger kon ik er wel van smullen hoor, van een goede internet-fittie. Beetje discussiëren over dingen, politiek, muziek, voetbal, de dingen die je ook op kantoor bespreekt zeg maar. Ging altijd lekker hard, zeker omdat je op het web wat ongenuanceerder bent, maar wel fair en open. Maar anno 2021 is er geen lol meer aan hoor. Neem een willekeurig nieuwsbericht over, laten we zeggen een luchtig onderwerp als Corona, en plaats dat op Facebook. Bijvoorbeeld een berichtje van het AD. Pak een grote bak popcorn en aanschouw hoe de afvoer van het internet zijn werk doet. Niet alleen maar gewoon mensen die roeptoeteren hoor, maar echt gewoon schelden met de hoofdletter K, doodsbedreigingen, complottheorieën, alles.

Ik kan er inmiddels redelijk omheen werken en kijken en probeer sociale media te gebruiken waar ik ze nuttig voor acht: mijn column, mijn fotowerk en contact met mensen die ik, zeker in de huidige situatie, niet veel zie om toch te weten hoe het met ze gaat. Ja, ik kan ze ook bellen, zeker, maar je kan ook overdrijven natuurlijk. Het moet wel leuk blijven hè? Beetje gluren, beetje meelezen, even kijken of mijn kind wel leuker is dan die van m’n ex. Helemaal zonder sociale media kan ik overigens ook echt niet en ik denk de meeste mensen niet. Als ondernemer moet je er wat mee, dat geloof ik oprecht. Ik haal er zelfs wekelijks nieuwe opdrachten uit.

Ik maak er dus een goede gewoonte van om alles te ontvolgen wat aan het verspreiden van nieuws doet. Zo probeer ik te voorkomen dat ik de afvoer word ingezogen en weer urenlang met open mond de onzin die de medemens uitkraamt zit te lezen. Ik heb de illusie dat ik zo mijn Facebook en Instagram weer kan reduceren tot de zin en onzin van vrienden en kennissen in plaats van zinloze discussies tussen wappies en schapen. Ik lees de krant in het weekend wel voor het nieuws, dat is ook een soort eigen onderzoek doen toch?

www.petersitsen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *