Column – Op glad ijs

Posted on

Na een jaartje afwezigheid is ie er weer: de ijsbaan op de markt. Ik denk voor vele Harderwiekers het ultieme december gevoel. Alhoewel we op het moment van schrijven nog even moeten afwachten in hoeverre we kunnen genieten van de ijsbaan en het paviljoen, is het een heerlijk lichtpunt in deze moeilijke tijden. Iets waar we behoefte aan hebben: Oud-Hollandsch schaatsvertier en ijspret. Ik zie Maud al glibberen achter die pinguïn en na afloop met gloeiende wangetjes een oliebol verorberen. Zoals u weet koester ik zelf ook de hoop op een langdurige herhaling van afgelopen februari.

Het is natuurlijk in zijn algemeenheid maar weer afwachten wat het zooitje in Den Haag ditmaal weer gaat bedenken. Zoals de NRC al kopte: een nieuwe lockdown is toegeven dat je hebt gefaald en de controle kwijt bent. Daarnaast blijft het lastig te verkroppen dat dezelfde sectoren elke keer weer geraakt worden door maatregelen terwijl is aangetoond dat daar de oplopende besmettingen niet vandaan komen. Die komen namelijk, zo zeggen de cijfers, uit de huiselijke kring. Hoe raar is het dan om mensen te verplichten thuis te blijven?

Kijk, ik begrijp dat vijftigduizend man hutjemutje in een voetbalstadion of concertzaal misschien wat lastig is nu. Die is dus nog wel te verklaren. Maar dertig personen die tot tien uur uit eten gaan in een restaurant kan weinig kwaad toch? Dat zeggen de cijfers althans. Groter probleem is honderden jongeren die dan maar bij elkaar kruipen op de zolder, de kelder, de zuipkeet of de schuur. Maar ook daarvan denk ik: laat ze. Laat ze leven en laat ze herinneringen maken. De gevolgen van een wekenlang verblijf op de slaapkamer in praktische isolatie zijn allicht nog veel groter. Ook dat hebben de cijfers aangetoond.

En toch. We moeten de zorg ontlasten en de besmettingen terugdringen. Maar is dat niet gewoon uitstel? Die besmettingen komen toch wel, vroeg of laat. Kunnen we niet beter de zorg beter prepareren op nog jaren met corona? Er is nog niemand geweest die ons helder kan uitleggen waarom er miljarden naar preventie gaan terwijl genezen in dit geval wellicht eens de enige en betere oplossing zou kunnen zijn. Laat die storm maar razen, laat het virus gaan en bescherm hen die het nodig hebben (en het willen) met vaccins. Maar laat mensen leven, ondernemers ondernemen en investeer in de zorg en haar medewerkers. Volgens mij is het allemaal niet zo heel moeilijk.

Iemand zei eens: hoe ouder je wordt, hoe linkser je gaat denken. Ik bemerk nu: hoe langer Corona duurt, hoe opstandiger ik ga denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *