Column – Rotzooi

Posted on

Mosterd na de maaltijd, zo voelt het een klein beetje als ik deze column schrijf. Maar helemaal is het dat toch ook niet, want er valt nog genoeg te schaven aan het nieuwe afvalbeleid in Harderwijk. Met veel mitsen en maren is met een nipte meerderheid toch besloten dit per 1 januari jongstleden in te voeren en nu zitten we dus vast aan de nieuwe regeling: een vast bedrag per jaar en een extra bedrag per leegbeurt van de grijze container. Op zich een mooie motivatie om te proberen eens een beurtje over te slaan en wat euro’s te besparen. Daarbij: goed voor het milieu aangezien je min of meer gedwongen wordt beter te scheiden tussen restafval en GFT. Dus idee: top. Uitvoering: discutabel.

Wij (mijn vrouw, kleine Maud, mini-me deel II en ondergetekende) zijn een klein meerpersoonshuishouden en ik kan u vertellen: onze zwarte container zit praktisch elke twee weken ramvol. Dus: alle reden om beter te scheiden zodat ik wat ruimte over houd. Misschien kan ik dan een weekje overslaan. Zij het niet dat een weekje overslaan dan betekent: twee weken overslaan. Immers, de ophaaldienst komt gewoon nog steeds tweewekelijks en niet wekelijks. De tijd zal het leren maar het lijkt mij sterk dat wij zo enorm goed kunnen scheiden dat wij het zooitje weten te halveren. Met andere woorden: er valt eigenlijk geen cent te besparen, zeker niet met nog een luier-verslindend monstertje op komst. Tenzij er de mogelijkheid komt om wekelijks te legen natuurlijk. Ik geloof direct dat dat ook weer de nodige kosten met zich meebrengt, maar het doel heiligt de middelen toch? Daar betalen we voor tenslotte nu ook voor. 

Het idee van Harderwijk Anders om meer mogelijkheden tot inzamelen van PMD te faciliteren biedt een klein sprankje hoop voor mij en mijn grijze container. Want als ik de drankkartons en het plastic eruit kan laten, dán kon het wel eens lukken om die grijze container vier hele weken thuis te houden alvorens de inhoud in te leveren. En naar de glasbak moeten we toch eens in de zoveel tijd dus dan kunnen die drankkartons en dat plastic ook wel mee.

De beoogde besparing wordt op moment van schrijven door vrouwlief reeds keurig geïnvesteerd in een nieuwe tweevaks prullenbak voor in de keuken. Naast functioneel moet het ding vanzelfsprekend ook goed smoelen en het zou plezant zijn als hij het een poosje uithoudt dus een beetje degelijke kwaliteit is ook gewenst. Schrik niet, om deze investering terug te verdienen mag ik nu de rest van jaar nog slechts zeven van de zesentwintig keer de grijze container aan de weg zetten. Mogelijk is dát nog wel de echte motivatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *