Column – Kies

Posted on

Als u dit leest, heeft u natuurlijk de keuze allang gemaakt. Stemt u fijn oud en vertrouwd? Of gooit u het roer om en doet u eens lekker gek? Wordt het een landelijke partij of gaan we nu 100% lokaal? Heeft de coronapandemie invloed op uw stem? Heeft de oorlog in Oekraïne nog iets te zeggen? Of is dat veel te ver van uw bed voor de lokale verkiezingen? Op het eerste gezicht zou je zeggen dat dat weinig te maken heeft met de lokale zebrapaden en de afvalsoap natuurlijk. Maar uiteindelijk misschien toch meer dan je denkt. Opvang van vluchtelingen, de koopkracht, de woningmarkt en de lokale buschauffeur. Want ook de diesel van de buurtbus wordt duurder.

Nu begrijp ik goed dat u daar niet direct uw keuze door laat (liet) leiden. Ik ga ook zeker niet beweren dat u dat wel zou moeten doen. Wat ik wel wil zeggen is dat de verbinding tussen de landelijke politiek, de mondiale geopolitiek én de lokale politiek nauwer is dan we soms denken. Grote gebeurtenissen zoals momenteel gaande aan de randen van Europa hebben uiteindelijk niet zelden ook lokaal gevolgen en invloed op te nemen beslissingen. Dat echter, is niet direct een hoofdreden om op een landelijke partij te stemmen. Wel tot het stemmen op een partij die bereid is verder te kijken dan de plaatselijke neus lang is.

Maar goed, ik heb niet de illusie dat ik u nog op andere gedachten kan brengen. Immers, de meesten van u lezen dit als de stembussen al bijna sluiten. Daarbij, Harderwijk lijkt tevreden met de koers die momenteel gevaren wordt, op een enkel gezond stukje tegengeluid na. Het enige wat wel echt het verschil lijkt te gaan maken is de aanpak van het afvalbeleid in Harderwijk. Daar wordt door de partijen op zijn zachts gezegd vrij verschillend over gedacht en is daarmee het heetste hangijzer in het vuur voor de lijsttrekkers. “To PMD or not to PMD”.  

Nu vraagt u natuurlijk wat ik dan ga stemmen. Of eigenlijk, dat denkt u maar dat vraagt u niet. Want net als het salaris: daar praten we niet over. Maar u mag het gerust weten hoor. Ik stem niet op een partij, maar op een persoon. Meer nog dan bij de landelijke verkiezingen ben ik persoonlijk van mening dat een politicus niet enkel de partij standpunten uit moeten dragen, maar een goed politicus moet zijn en dit met inzet, enthousiasme en deskundigheid moet doen. Niet gekozen willen worden om het gekozen worden, maar gekozen worden omdat je echt iets wilt bereiken. Dat is voor mij het zwaarste argument waarom voor mij iemand in de gemeenteraad moet komen. Zodat ik zeker weet dat hij of zij mijn stem vertegenwoordigt. Want daar zijn verkiezingen voor bedoeld toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *