Column – Verbazingwekkend

Posted on

Afgelopen donderdag vierde het Science Café Harderwijk zijn elfde verjaardag. Een uitgesteld feestje, want dat had natuurlijk een jaar geleden gevierd moeten worden bij het tweede lustrum. De paradox vanavond zat hem in de gast van deze editie, want zoals de voorzitter tijdens het introductiepraatje zelf al grapte: misschien was zij eigenlijk de reden dat het een jaar moest worden uitgesteld. De gast in kwestie was viroloog Marion Koopmans. Overigens, dat ik hierover schrijf komt niet in de laatste plaats doordat de voorzitter in feite mijn vader is. Hij is al sinds het begin de voorzitter is van dit initiatief dat zichzelf op de website mooi omschrijft: boeiende avonden voor mensen met belangstelling voor wetenschappelijke onderwerpen. Voorkennis is niet vereist, nieuwsgierigheid is voldoende.

Die laatste zin, dat moet welhaast een familiedingetje zijn. Al toen ik Maud als baby in mijn armen had fluisterde ik haar tijdens onze nachtelijke afspraakjes regelmatig toe: wees nieuwsgierig, Maudje. Verbaas je, neem niks voor lief en verwonder je. Vraag je af hoe het zit. Vraag je af hoe het kan. Vorm een mening en doe aan wederhoor. Accepteer geen enkele keer een antwoord als ‘omdat ik dat zeg’ of ‘omdat het zo is’ of ‘omdat iedereen dat doet’.  Behalve als papa het zegt, maar dat spreekt voor zich. Meestal lurkte Maud, en Floor tegenwoordig ook, met een glazige blik vrolijk verder trouwens.

Persoonlijk verbaas ik me dagelijks over een hele hoop zaken. Dat kunnen uiteenlopende zaken zijn: waarom snappen mensen voorrangsregels niet, waarom rijden mensen 40 waar je 60 mag, waarom zijn katten zulke maffe beesten, wat zijn dochters toch wonderlijke wezens. Wat zijn politici soms kleine kinderen en wat is de overheid soms hypocriet. Afgelopen week een veel gedeeld filmpje op de sociale media waarin werd duidelijk gemaakt dat sommige politici doodleuk een privévliegtuig van de regering gebruiken voor vluchtjes tussen Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Antwerpen of Brussel. Een gemiddeld vluchtje zou goed zijn voor zo’n 2500 kg CO2 uitstoot. Verbazingwekkend. Tijdens dit Science Café luisterde ik naar Marion Koopmans. U en ik weten: zij was een kop van jut voor de Corona critici. Dat een hoogleraar, een wetenschapper, een viroloog maar vooral gewoon een mens beveiligd moet worden tijdens haar dagelijkse werkzaamheden: verbaast het ons nog? Heel eerlijk, in de huidige samenleving verbazen dit soort dingen mij dan juist weer steeds minder. En dat is kwalijk, heel kwalijk. De wereld lijkt soms helemaal gek geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *