Column – Slopen

Posted on

Dus de gemeente is gestart met het (laten) inventariseren van wat er allemaal gesloopt kan worden in het buitengebied van Harderwijk. Ik word altijd direct vrolijk van dat soort berichten en raak ook enorm gemotiveerd om mee te denken. Ongevraagd advies wellicht, maar soms kunnen ze daar aan de Havenkade gewoon best wat extra input gebruiken. Misschien is het leuk om een soort wedstrijd uit te schrijven waarbij de inwoners drie gebouwen mogen noemen die te wanstaltig voor woorden zijn en naar hun mening gesloopt mogen worden. En dan aan het eind de winnaars bekend maken en die dan ook rucksichtslos met de sloopkogel tegen de vlakte werken. Wel netjes en schoon uiteraard, voor ik boze brieven krijg. Ik geef alvast een voorzetje met mijn top drie:

Lidl, Dirk, Praxis en Kwantum. Ja, ze staan er net maar we zijn het er allemaal denk ik over eens dat ze er nooit hadden moeten komen. Ik heb geen enkel bezwaar tegen de aanwezigheid van de genoemde winkels, integendeel, maar wel tegen de gigantische grijze blokkendoos die ervoor is opgetrokken en die niet alleen pijn doet aan de ogen maar ook het uitzicht van de omwonenden tot ver over de norm vervuilt.  Wie dat ooit heeft goedgekeurd moet zich nog eens goed achter de oren krabben of dit echt is wat we als Harderwijkers willen.

De Fastfoodtotempalen. Zie hierboven: wie keurt dit in hemelsnaam goed? Geen enkele meerwaarde, promotie van een product waar we in de huidige maatschappij toch echt vanaf moeten willen (fastfood) maar nog los van dat: acute schade aan de ogen bij het zien van deze uit de kluiten gegroeide satéprikkers. En voor wie dan per se naar de hamburger- of kipgigant wil: die vind je ook wel zonder die paal. Daarnaast hebben we genoeg gezondere of lekkerdere alternatieven in onze binnenstad. Steun je ook direct de lokale ondernemer.

De koepel van het Dolfinarium. Nog los van de discussie over het welzijn van de dolfijnen zelf, kan dit gedrocht echt niet meer. Als je dan een strakke en mooie woonwijk optrekt, de hele boulevard opknapt met Zuid-Franse allure en de haven volledig moderniseert, heeft die gigantische blauwe molshoop geen enkel bestaansrecht meer volgens mij. En als we die dan toch platgooien is dat misschien een mooi moment om de aanwezige bewoners terug te sturen naar waar ze horen: in de natuur. Twee problemen in één keer opgelost, alleen maar winnaars, iedereen blij.

Als wij als stad dan zo ambitieus zijn met onze uitstraling lijkt dit me een goed startpunt voor verbetering. Ik ben benieuwd naar uw inzendingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *