Column – Dag verblijf!

Posted on

Zo bleek er plotsklaps een plan te zijn voor hoogbouw op de locatie van kinderdagverblijf “Kleine Ikke”, aan de Melis Stokelaan. Niemand in de nabije omgeving bleek op de hoogte van de sloop- en nieuwbouwplannen tot er onlangs een brief op de mat viel met een uitnodiging voor een informatieavond. Verbijstering alom. Alhoewel de avond vanuit de initiatiefnemers zo goed bedoeld was, bleek er weinig vertrouwen te zijn dat dit om een inspraakavond ging. Dat er iets gaat gebeuren op de locatie bleek al besloten, zelfs als iedereen tegen zou zijn. Althans, dat mocht opgemaakt worden uit de woorden van de aanwezige ambtenaren. Met andere woorden: jullie mogen meedenken maar we kijken nog wel even of we er iets mee doen.

Navraag leerde dat niemand had nagedacht over waar de huidige gebruikers van de grond en het pand heen moeten. Waar moet het kinderdagverblijf heen? Niemand weet het, zoek het maar uit. Een bijzonder gedachtegang in een tijd waarin een tekort aan scholen, BSO, opvanglocaties, meesters en juffen, pedagogisch medewerkers en noem maar op alleen maar schrijnender wordt. Dat je dan besluit een grote en drukke opvanglocatie te slopen en geen alternatief te bieden voor verhuizing. Ja, ik begrijp dat daar later over nagedacht zal gaan worden. Maar als je draagvlak wilt creëren is het misschien slimmer om andersom te denken en te werken. Maar ja, wie ben ik?

In januari van dit jaar is er in de raad al eens gesproken over zes locaties voor hoogbouw in Harderwijk. De locatie aan de Melis Stokelaan is toen niet genoemd, al is er wel gesproken over hoogbouw langs de N302. Ik weet niet wat de voorwaarden zijn om iets te mogen betitelen als “langs de N302” maar schijnbaar is visueel contact vanaf de weg genoeg. Ik denk dat je met een toren van een verdiepinkje of 12 in mijn achtertuin wel zichtbaar bent vanaf de N302 dus bij deze sta ik open voor biedingen van de gemeente. Ik heb er schijnbaar toch niks over te zeggen dus kan ik net zo goed proberen er een slaatje uit te slaan.  

Nog zo’n voorbeeld: de appartementen in het nieuwe stuk Dichterskwartier worden opgeleverd maar er is tot eind van het jaar nog geen parkeergarage en dus nauwelijks parkeergelegenheid. En bij niemand gaat een lichtje branden dat dat tot parkeerproblemen gaat leiden in de directe omgeving. Uit het boekje: eerst een probleem creëren in plaats van de oplossing realiseren en vervolgens maanden achter de feiten aanlopen. Maar ach, met de huidige fileproblemen in Harderwijk komt straks toch niemand meer met de auto. Misschien zit er dan toch een plan achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *