Column – Burgermeester

Posted on

De week waarin Harderwijk afscheid nam van burgervader Harm-Jan van Schaik, was ook de laatste week van onze vakantie. Dat heeft geen fluit met elkaar te maken, behalve dat het allebei een beetje jammer is. Normandië was fantastisch en kan ik u van harte aanraden als u van het Franse landschap houdt in combinatie met cultuur, historie en lekker eten. Wat betreft de burgermeester: Ik denk dat we als Harderwiekers dankbaar mogen zijn dat we Harm-Jan als burgermeester hebben gehad de afgelopen tien jaar en het feit dat ik Harm-Jan kan zeggen in plaats van meneer van Schaik illustreert hoe de verhouding was tussen burgervader en burgers. Betrokken, persoonlijk en oprecht. Vanaf deze plaats: meneer van Schaik, Harm-Jan: bedankt en veel succes met de nieuwe uitdaging!

Maar zoals met elk afscheid gaan we uiteindelijk ook gewoon weer over tot de orde van de dag. De vakantie is voorbij, de scholen beginnen weer en we maken ons langzaam op voor de herfst en dus een nieuwe burgermeester. Althans, een waarnemer. De sollicitatieprocedure schijnt namelijk wat tijd in beslag te nemen en ik meen te hebben gelezen dat het streven is dat er na de zomer van 2024 een nieuwe burgermeester geïnstalleerd moet zijn. Ik heb hier de ballen verstand van dus ik heb geen idee of dat lang is of niet, maar het is dus in elk geval iets ingewikkelder dan een vacaturetekstje schrijven of een uitzendbureau bellen. Wat ik me wel goed kan voorstellen is dat goede burgermeesters niet voor het oprapen liggen en het dus daadwerkelijk goed zoeken is.

Heel even heb ik overwogen om een sollicitatiebrief te sturen. Het schijnt redelijk goed te verdienen maar je moet er dan ook hard voor werken. Veel ook, maar dat past me wel. Bovendien kan het draaiende houden van een middelgrote gemeente alleen maar meevallen in vergelijking met het managen van twee dochters die de opgetelde eigenwijsheid van hun ouders hebben. Als je dat kan, kan je alles. Volgens mijn vrouw past het burgermeesterschap ook prima bij me. Ik weet immers alles altijd beter en denk overal verstand van te hebben. Moest ze toch nog bijna in de dakkoffer zit op de terugreis.

Maar in alle ernst: het zijn ook veel te grote schoenen om te vullen en dat kan ik helemaal niet en wat dat betreft ligt er een beste uitdaging klaar voor de vertrouwenscommissie. Vissen uit de Haagse vijver met opstappende politici zou interessant kunnen zijn maar ik betwijfel of Harderwijk zit te wachten op Mark of Sylvana als burgermeester. Mocht dat de uitkomst worden dan beloof ik u bij deze dat ik alsnog openlijk solliciteer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *