Column – Kersttradities

Posted on

December: de maand van tradities, vroeg donker, veel lichtjes en guilty pleasures. En van dat laatste, daar hebben we er nogal wat van in Huize Sitsen. Nog afgezien van de hoeveelheid lichtjes, de non-stop kerstmuziek en de kerstsokken waarin inmiddels ook de twee mini Sitsens rondrennen, is er het Lego. Lego? Ja, Lego. Ik was als kind al verslaafd aan de bouwblokjes en de laatste jaren is dat eigenlijk weer teruggekomen. En dus staat er een heus Lego kerstdorp in de wandkast inclusief kersttrein, Kerstman(nen), LED-lichtjes en kerstelfen. Ik doe wanhopig mijn best het virus over te brengen op in elk geval de oudste nakomeling en ik moet zeggen, niet zonder succes. De eerste kerstboom heeft ze zelf al in elkaar geflanst inmiddels. En paps en mams? Die zitten regelmatig ’s avonds te klussen aan het dorp. Verklaar ons maar voor gek, het is rustgevend en beter dan op je telefoon scrollen de hele avond.

Daarnaast deden we een poging om “Home Alone” over te brengen en ook dat was een regelrechte hit. Inmiddels heeft Maud hem minstens 4 maal gezien. De vraag hoe pedagogisch verantwoord deze film is voor en vierjarige laten we nog maar even in het midden, ze heeft er in elk geval goed schik van. Komende week staat ook de lichtjes wandeling op het programma: sinds Maudje is geboren gaan we elk jaar vlak voor Kerst en avondwandeling maken langs de huisjes met de mooiste en meeste kerstlichtjes in Harderwijk. Tips zijn welkom en mogen naar de redactie. Bij genoeg tips kon het wel eens bakfietstocht worden dit jaar.

Met dank aan de gelukkige omstandigheid dat Kerst dit jaar op een maandag en dinsdag valt zullen we ook een groot deel van het daar voorafgaande weekend in de keuken de vinden zijn. Er zal wild op het menu staan, groenten van het seizoen en we maken praktisch alles zelf. Maud helpt maar wat graag mee met haar fonkelnieuwe kindermessen set en op Kerstavond vieren we met een gedekte tafel met kaarsjes Kerst als gezin. Ik kan me geen mooiere kerstherinnering voor de geest halen dan het glas bessensap aan een gedekte tafel met kaarslicht, de fles wijn met mysterieus etiket en de geur van de hazenbout die mijn moeder had klaargemaakt. Voor mij is het dus een stukje herbeleving en hopen dat Maud en Floor later net zo terugdenken en die magische avonden als ik.

Omdat een kerstfeest voor iedereen net zo magisch moet zijn, doen wij bij de Kerstboodschappen een donatie aan de voedselbank èn de stichting het vergeten kind. Ik wens u allen kerstdagen die binnen warm zijn en buiten hopelijk koud en wit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *