Column – Anders

Posted on

“Het is zover, we gaan anders betalen voor ons afval”. Het bord staat er nog steeds, daar langs de hoofdweg en ik rijd er meerdere malen per week langs. Er had natuurlijk moeten staan: “We gaan meer betalen voor ons afval”. Dat had in elk geval de waarheid beter benadert. Immers, we betalen nog op identieke wijze (automatische incasso) maar wel meer dan voorheen. Maar geen vrees, er was uiteraard het alles-reddende plan van de PMD-inzameling. Grote winnaar van de verkiezingen Harderwijk Anders had aan dit paradapaardje vermoedelijk de grote winst te danken en maakte hier een hard van in het akkoord. Nu, ruim een half jaar verder zijn we nog niet verder dan een uitgestelde pilot. Kiezersbedrog of moeten we geduld hebben?

Het is lastig te zeggen. Met de beste wil van de wereld kun je ambities hebben, de praktijk kan soms anders uitpakken. Er bleken toch meer hobbels in de weg en er bleek vooral meer voorbereiding nodig. Was dat te voorzien? De complete coalitie vindt van wel en vermoedelijk hebben ze daar gelijk in. Het voelt alsof er op een vrij goedkope manier is geprobeerd om over de rug van het afvalbeleid stemmen te winnen, maar zo gek is dat niet. Had hier echter een realistischer tijdspad gecommuniceerd of wellicht eerst een kleinere, tijdelijke oplossing en het vertrouwen in de uiteindelijke oplossing zou niet nu al in de afbrokkelfase zijn beland.

Want waar Harderwijk Anders wel gewoon gelijk in had, is dat er iets moest gebeuren. Het was gewoon een rotzooitje met de nieuwe regels, zeker de eerste maanden van 2022. Containers die niet werkten, te weinig mogelijkheden voor ouderen of tehuizen, stapels afval naast containers en ga maar door. Dat de oppositie nu fel van leer trekt is misschien wel begrijpelijk, maar dat er iets moest veranderen blijft een waarheid als een koe. Het zou de gemeente nu misschien sieren om met de billen bloot te gaan en te zeggen: “We hebben het niet gehaald en het gaat nog even duren. Sorry mensen. Hier heb je als goedmaker 50% korting op je afvalrekening eind dit jaar”. Geld maakt niet alles goed, maar de komende winter voor veel mensen wel een hele hoop.

Afijn, we gaan uitkijken naar het 2e kwartaal van 2023. Dan zal de pilot moeten gaan draaien met containers voor PMD bij de winkelcentra of een andere oplossing. Want ook die mogelijkheid wordt nog open gehouden. Bijkomend voordeel is dat dat bord langs de hoofdweg er dan niet helemaal meer voor Piet Snot staat. Misschien kunnen we dan toch nog anders (minder?) gaan betalen voor ons afval!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *