Column – Traditie

Posted on

Buiten de lijntjes kleuren, soms moet dat gewoon even. Even niet normaal doen omdat je dan al gek genoeg doet. Je haren losgooien, een andere mening hebben en lak hebben aan wat een ander vindt. Mag niet, dat weet ik. Want: is niet leuk en niet netjes voor anderen. Vooropgesteld: een beetje rekening houden met elkaar moeten we zeker doen. Vooral in deze gezellige laatste maanden van het jaar. De feestdagen: tijd van warmte, gezelligheid en tradities. Dacht ik. De nieuwe traditie is echter dat we elk jaar lekker op elkaar in hakken als het gaat over Sinterklaas, Pieten en vuurwerk. Niet de traditie die ik bedoelde en een andere mening daarover hebben… Riskant.

Buiten de lijntjes kleuren en een andere mening hebben: mag ik af en toe echter toch best graag doen. Het zal mij waarschijnlijk op een hoop kritiek komen te staan als ik vind dat een kinderfeest als Sinterklaas vakkundig om zeep is geholpen door een volledig doorgeslagen discussie over de Pieten. Met de tijd mee gaan: zeker. Maar de manier waarop… Droevig word ik ervan. Elk jaar weer. En dan nog zoiets: met oud & nieuw een vuurpijl de lucht in janken. Je bent bijna een zware crimineel als je dat überhaupt mooi vindt. Laat staan als je er een oliebol bij eet (slecht voor je) of een glas champagne bij drinkt (hup naar de A.A. met je).

Ik ben oprecht van mening dat niet alles vroeger beter was en dat tradities niet heilig hoeven te zijn, maar die jaarlijkse doorgeslagen discussies over deze onderwerpen bederven elk overgebleven stukje sfeer wat er nog is. Het zijn de meest hardnekkige voortvloeisels van het compleet steriliseren van de maatschappij. De gehele tendens is dat alles netjes, veilig en schoon moet en uiteraard geheel ‘woke’. Op zijn zachts gezegd had de ‘aanpassing’ van de ‘Piet’ ook anders gekund. Beschaafder, met meer respect voor de traditie en de gedachte: een feest voor kinderen. En ik heb twee katten die door de jaren heen nog steeds niet dol zijn op vuurwerk, maar het prima kunnen hebben mits het geen complete bommen zijn.

Het probleem zit hem in de excessen, niet zozeer in de traditie. Veel te zwaar vuurwerk in de buurt van kinderen, dieren of ouderen kan gewoon niet. Maar een auto die met 210 over de snelweg scheurt is geen reden om autorijden te verbieden. Dus: pak de overtreders aan en houd een feest gewoon in ere. Geniet van de mooie dingen in plaats van te kijken naar de slechte. Met een glas champagne in de hand. Misschien kunnen we dan weer terug naar de traditie van deze donkere maanden: warmte en gezelligheid en minder gezeik.

One Reply to “Column – Traditie”

  1. Pfff, smeer pieten of pure chocolade pieten, welk kind legt een link met slavernij? (Lang geleden hè?)en een flinke klap of sterretjes op oudjaar? Iedereen was er blij mee, en fan van…vroeger zeker niet alles beter, maar de betutteling is wel doorgeslagen….liefs van oma bakpiet, die met pensioen is vanwege de herkenbaarheid 😉(als roetvegen alleen nog maar mogen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *