Column – Baas

Posted on

Als ik toch eens de baas van het voetbal was. Of, laten we klein beginnen, de baas van het voetbal in Nederland of gewoon van het Nederlands elftal ofzo. We kunnen dan heel lang grappen gaan maken over hoe groot de puinzooi zou zijn op de velden – want hoeveel kaas heb ik er nou eenmaal van gegeten? – maar ik weet één ding heel zeker: dat we geen lid meer gingen zijn van een malafide clubje dat bestuurd wordt door een zooitje compleet over het paard getilde bobo’s dat zich maar door één moraal laten leiden: geld. Een clubje dat mensenrechten niet zo heel belangrijk vindt en dat aanvoerders verbiedt een band te dragen die verdraagzaamheid en liefde promoot. Geen enkele haar op mijn hoofd zou er nog over peinzen om betrokken te zijn bij een club als de FIFA.

Het verbod op die band was de druppel en dit WK zou het allerlaatste WK moeten zijn dat de FIFA georganiseerd heeft. Als al die voetballende multimiljonairs nou eens écht ballen hadden kapten ze er nu unaniem mee. Tot hier en niet verder. Maar het doel is belangrijker, wereldkampioen worden. We willen geen statement maken want we onthouden ons van politieke discussies. Lazer toch op, wat heeft liefde nou met politiek te maken? Wat hebben mensenrechten nou met politiek te maken? En kom niet aanzetten met respect hebben voor een andere cultuur. Want geen enkele cultuur heeft een vrijbrief om mensenrechten te schenden. Geen één!

Ga ik nu ruggengraat tonen en niet meer kijken? Nee. En dat is verschrikkelijk hypocriet, ik weet het. Maar als ik die buis niet aanzet verandert er helemaal niks. Er gebeurt pas wat als de NOS besluit het niet meer uit te zenden. Als Gijs de Jong zegt: we stappen op uit de FIFA. Als Louis zegt: onder deze voorwaarden voetballen mijn mannen niet meer op dit WK. Maar als ik niet kijk, slaapt er geen Qatarees ook maar een minuut minder om. Dus ja, ik kijk gewoon de wedstrijden van ons Oranje. Want ik hou wel gewoon van het spelletje.

Of we dan wereldkampioen gaan worden vraagt u?  Nee. We gaan wel de finale halen. En vlak voor die finale melden we ons af. Aju, we doen het niet. En dan doen we een rondvaart door de grachten omdat Louis en zijn mannen wel ballen hebben getoond. Welke wereldtitel kan nou opwegen tegen voor altijd bekend staan als het land dat het lef had om het failliet van de FIFA in te luiden? Daarna mag Louis lekker met pensioen, nemen we een nieuwe baas van het Nederlands elftal en organiseren we lekker zelf een WK’tje. Iedereen mag meedoen op één voorwaarde. Die mag u zelf invullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *