Column – Wolf

Posted on

Deze week zag ik de beelden van de roedel wolven bij de Hierdense Beek, gemaakt met een wildcamera. Mijn eerste reactie: wat tof. Echt wild! Want u en ik weten: echt wild hebben we al lang niet meer in Nederland. De aanwezige herten, zwijnen en reeën verstoppen zich uit beleefdheid nog een beetje achter de paar overgebleven sprietjes, maar echt wild is het niet. En dan dus direct de knuppel in het hoenderhok, of eigenlijk de wolf in het kippenhok: hoort er wel echt wild thuis in Nederland? Als u het mij persoonlijk vraagt denk ik dat de vraag niet helemaal logisch is. De juiste vraag is: is ons landje inmiddels zo volgebouwd dat er nog wel ruimte is voor echt wild? Wij kunnen wel denken dat zij ons in de weg lopen, maar volgens mij is het eerder andersom. 

Ik vertelde Maud over de wolven in het bos en ze keek beteuterd. “Dat vind ik een beetje spannend, papa”. Ik vroeg haar of ze wist waar het bos was en hoe wolven er uit zien en wat ze doen. Dat wist ze niet. Ik wil niks suggereren maar dit is dus de gemiddelde reactie van een hoop mensen die, net als ik, geen verstand van wolven hebben. Er wordt gesuggereerd dat beesten hier zijn uitgezet, maar niemand die dat bewijzen kan. Net zo goed als ik niet kan bewijzen dat het niet zo is. Laten we het dus maar bij de feiten houden: ze zijn er en ze gaan voorlopig niet weg.

De wolf is dus hier en wat mij betreft mag ie blijven. Ik heb makkelijk praten want ik heb geen schapen of andere dieren die door het boosaardige sprookjesdier worden gedood. De reden dat ik vind dat het beest mag blijven is simpelweg omdat ik klaar ben met de discussie of de natuur, in dit geval de wolf, ons in de weg zit. Natuur moeten we niet cultiveren. Wij lopen hen in de weg, niet andersom. Ik las een stuk in de krant over een congres ergens op onze aardbol waar biologen betogen dat we moeten gaan leven mèt de natuur en niet vàn de natuur. En dus moeten wij leren leven met de wolf?

Elk jaar lees ik verhalen over de herten- en zwijnenpopulaties die veel te groot zijn en dat er te weinig voedsel is. De natuurlijk rol van de wolf moet zijn dat hij die populaties in bedwang houdt. Dat laatste heb ik me laten vertellen door biologen, want zelf ben ik niet zo gespecialiseerd in de fauna wereld op onze Veluwe. Maar het klinkt logisch. Tegenstanders roepen dat de wolf geen natuurlijk vijand heeft. Hebben herten, reeën en zwijnen die dan wel? Zeker, die natuurlijk vijand zijn wij: de mens. Nee, dat is lekker natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *