Column – Fileleed

Posted on

Als u nou toevallig komende weken ergens heen wilt in Harderwijk, is het ten zeerste af te raden dat met de auto te doen. En dan bedoel ik ook echt: niet doen. Niet van: het is misschien niet zo handig. Nee. Het is gewoon ronduit Jip en Janken. Mocht u zo snugger zijn om het nu toch te doen een dan ook nog eens op een weekdag tussen 16.30 en 17.30: ik heb u gewaarschuwd. Kiest u tot overmaat van ramp uitgerekend een dinsdag én regent het op dat moment: ik hoop dat u proviand en kampeergerei in uw auto heeft voor minstens een dag of twee. Er schijnen inmiddels diverse reddingsteams actief te zijn op de Ceintuurbaan en de Verkeersweg.

Toch is het me wonder boven wonder ook deze week weer gelukt om thuis te komen. Het was ploeteren, het was vloeken en het was een hoop bijten in het stuur maar het is weer gelukt. Nu we tot juni te maken hebben met afsluitingen rondom de N303, Harderwijkerweg en de Oranjelaan en afrit 12 van de A28 dus al die tijd is afgesloten is komt alle druk te liggen op de ontsluitingen Leuvenumseweg, Ceintuurbaan en de Westermeenweg. Dientengevolge neemt de druk op de Hoofdweg / Deventerweg en de Verkeersweg ook toe en echte alternatieven zijn er verder niet. Sluiproutes zijn er maar mondjesmaat en eigenlijk kun je, als je van de ene kant van Harderwijk naar de andere wilt, dan alleen nog de A28 zelf als rondweg gebruiken: Horst erop, Harderwijk Noord eraf en andersom.

Maar zelfs los van die afsluitingen lijkt het wel drukker en drukker te worden in de spits rond Harderwijk, vooral in de middag. Harderwijk ligt ingebouwd en lijkt zich tot op grote hoogte volledig afhankelijk te hebben gemaakt van met name de Verkeersweg als verkeersader. Had ie maar geen verkeersweg moeten worden, zullen we maar zeggen. Luxeprobleem? Zeer zeker. Valt het eigenlijk wel mee? Mwah. Moet ik dan maar lekker gaan fietsen? Absoluut. Kan dat op dinsdag? Lastig. Misschien straks weer, als die kleinste ook op het zitje kan. Maar tot die tijd is het steevast bumper aan bumper de laatste loodjes afleggen, met name binnen de bebouwde kom.

Een vrolijke noot deze week was de opening van de vernieuwde Sypel. Eindelijk! Al weken naar uit gekeken en eerlijk is eerlijk, het ziet er echt goed uit. Hadden we dus alles klaarliggen voor een vakkundig stukje badderen met het kroost dit weekend, bleek de kleinste een loopoor te hebben. Oftewel: een oorontstekinkje en dus moeten we de waterpret nog heel even uitstellen. Gelukkig ligt het zwembad letterlijk om de hoek dus we kunnen gewoon lekker lopen. Scheelt weer wat fileleed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *