Column – Offline

Posted on

Maud gaat vanaf januari naar de basisschool (en ze is er goed klaar voor overigens) maar mag haar mobieltje dus niet meenemen de klas in. Balen natuurlijk voor haar, maar wel lekker rustig voor ons. Anders stuurt ze me de hele dag door filmpjes van Paw Patrol en Mega Mindy en papa moet natuurlijk wel ongestoord kunnen Candy Crushen tijdens het werken. Ook kan ze niet even bellen om hulp te vragen tijdens de rekenles en een snel appje naar mama tijdens aap, noot, mies zit er ook niet in. Helaas, we moeten dus heel gezellig en ouderwets alles aan de keukentafel horen als ze thuis is, al vrees ik dat ze die tijd aangrijpt om de opgelopen schade in te halen op de tablet.

Heeft mijn dochter een mobieltje dan? In theorie niet maar er slingert nog een oud exemplaar rond waar ze samen met Floor Cocomelon op kijkt. Maar we ontkomen er niet aan op den duur en dat is ook niet erg. Je kind een mobieltje verbieden terwijl je als papa en mama de ganse dag zelf op zo’n ding zit te swipen en klikken is natuurlijk tamelijk hypocriet. Op welk leeftijd is een kind trouwens klaar voor zo’n ding? Zijn daar regels voor, of adviezen? Moet ze een Iphone of is dat decadent? Beter een Samsung of zo’n exotisch Chinees merk? En hoe zorg ik dat ze er wel bij hoort met het verplichte hoesje? Het zijn werkelijke problemen heden ten dage, ik lig er gewoon wakker van.

Maar de overheid grijpt dus in: geen mobieltjes in de klaslokalen meer op de basisscholen. Dat zo’n verbod überhaupt nodig is wekt bij mij nogal verbazing, maar ik zit ook nog niet helemaal lekker in dat wereldje van de basisschool. Ik begrijp oprecht niet wat een kind met een mobieltje in de klas moet. Erbuiten misschien wel, al zie ik mijn kind liever honderd keer van de glijbaan roetsjen dan TikTok filmpjes gluren. Maar we moeten met onze tijd mee schijnbaar. Dat er overigens links en rechts mensen direct lopen te roeptoeteren waar de overheid zich mee bemoeit, is overigens tamelijk komisch. Laten we dan de verkeersregels ook maar afschaffen, dat maken we ook zelf wel uit. Wetboek van strafrecht kan ook de prullenbak in, opzouten met die regeltjeszucht.

Als Maud en later Floor er dan toch aan moeten geloven komt er in elk geval een versie met goede camera. Kan ze vast oefenen voor als ze straks met papa mee op pad moet. En als het bevalt kunnen ze met mijn oude camera aan de slag. Enig nadeel van een fotocamera: je kunt er niet mee bellen. Of Tiktokken. Of mee de klas in. Logisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *