Column – Zeikweer

Posted on

We kunnen gerust vaststellen dat de herfst dan eindelijk, eindelijk echt begonnen is. Temperatuur omlaag, een heuse storm erbij, bakken met regen en als het dan even droog is geurige en kleurige herfstbossen. In huize Sitsen betekent dat ook: laarzen aan en het bos in. Kastanjes en eikels verzamelen en mooie herfstbladeren. Opvallend: alhoewel Maud in de moeilijke eet-fase zit gaan beukennootjes er moeiteloos in. Geen zorgen: er blijft genoeg over voor de eekhoorns en de vogels. En krijgen we een plensbui op ons dak: risico van het vak. Als we dan thuis zijn lekker de houtkachel en een “chillpak” aan, warme chocolademelk en lekker opwarmen. Het klinkt als een ideaalplaatje maar je moet het soms ook gewoon zelf creëren. Gelooft u mij, het is ook met enige regelmaat drama met protesterende en jengelende kids, maar ik denk dan maar: nu zaaien is later oogsten. Beetje weerstand opbouwen en de dames leren dat een beetje kou niet erg is als je je warm kleedt en een plensbui op je deksel er gewoon bij hoort af en toe. Kreeg ik vroeger ook en ben ik niet minder van geworden. 

Als ik om mij heen andere mensen hoor praten over dat “baggerweer”, die “ellendige regen” en die “takkeherfst” heb ik af en toe het gevoel dat ik misschien niet helemaal goed ben. Dat zij dan maar zo. In Nederland geven we altijd af op het weer, de weersverwachting (het weer voorspellen kan niemand) en is het altijd te warm (daar ben ik het dan wel mee eens), te koud, te nat of te droog. Kortom: het is nooit goed en bovenal heeft de weerman of buienradar het altijd gedaan. Niks Hollandser dan zeiken over het weer.

Evengoed houd ik van de seizoenen, alle vier. Laatst sprak ik iemand en hij vertelde mij dat hij enkele maanden in Scandinavië was geweest. We hadden het (lekker Hollands) over het weer en hij deelde mijn mening over het zeurgedrag in Nederland als het over dit onderwerp gaat. In Noorwegen en Zweden was hem echter opgevallen dat de bevolking veel meer acceptatie heeft als het minder goed weer is en in zijn algemeenheid beter samenleeft met de natuur en het weer. Een beetje regen? Regenpak aan en kinderen spelen gewoon nog steeds lekker buiten. Auto’s rijden gewoon door en van paniek om wat sneeuwvlokken is nooit sprake. Natuurlijk, een ander klimaat en meer ruimte en Nederland is minder ingericht op extreem weer. Maar misschien wordt het daar dan tijd voor een misschien moeten we eens kappen met zeuren om de regen en het gewoon accepteren.

En ja, ook ik stond binnensmonds te vloeken toen ik in de zwiepende regen mijn kinderen stond in- en uit te laden bij de opvang gisteren. Maar als je iets niet kunt veranderen, is het wel het weer. Dus zoals de Amerikanen zeggen: “Deal with it”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *